Termen in het netwerk: schrijf je in

di 19 nov

Instellingen beheren geweldige erfgoedschatten. Maar hoe wordt dit erfgoed online vindbaar voor gebruikers? Hoe ontdekken zij welk erfgoed er is? Op dinsdagochtend 26 november vertellen 3 sprekers met aansprekende voorbeelden hoe je termen kunt inzetten. Wil je hierbij zijn? Je kunt je nog tot maandag 25 november inschrijven.

RKD Artists

De eerste spreker is Reinier van ’t Zelfde. Reinier werkt bij het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) en vertelt over RKDartists. In deze  terminologiebron worden kunstenaarsnamen en bijbehorende biografische informatie vastgelegd. De bron wordt binnenkort als Linked Open Data gepubliceerd. Reinier licht toe waarom en hoe het RKD dit doet, maar ook wat de gevolgen hiervan zijn voor het beheer van termen.

Art & Architecture Thesaurus

Daarna vertelt Arne Wossink, net als Reinier ook werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, over de Art & Architecture Thesaurus (AAT). Dit is de internationale terminologiebron over kunst en architectuur. RKD beheert de Nederlandse vertaling van de AAT. Arne gaat in op de staat van de AAT, hoe je de bron kunt raadplegen en ermee kunt koppelen, maar ook op de rol die erfgoedinstellingen kunnen spelen bij het beheer van de AAT.

Termennetwerk

Tot slot vertelt Sjors de Valk van het Netwerk Digitaal Erfgoed meer over het Termennetwerk. Dit is een door het NDE ontwikkelde voorziening voor erfgoedinstellingen. Hiermee kunnen collectiebeheerders termen vinden in allerlei terminologiebronnen – waaronder AAT en RKDartists. Sjors gaat in op de werking van het Termennetwerk. Ook  vertelt hij hoe collectiebeheerders hiermee om kunnen gaan.

< Terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *