Termen in het netwerk

di 26 nov

Termen in het netwerk

Deel dit event:  

di 26 nov

13:00 - 15:30

RKD- Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag


Instellingen beheren geweldige erfgoedschatten. Maar hoe wordt dit erfgoed online vindbaar voor gebruikers? Hoe ontdekken zij welk erfgoed er is? Dat lukt alleen als instellingen hun erfgoed voorzien van termen. Termen maken duidelijk over welke personen, plaatsen, onderwerpen, tijdsperiodes en gebeurtenissen erfgoed gaat. Tijdens deze bijeenkomst gaan we hierop in.

Reinier van ‘t Zelfde (RKD) vertelt over RKDartists, de terminologiebron waarin kunstenaarsnamen en bijbehorende biografische informatie worden vastgelegd. De bron wordt binnenkort als Linked Open Data (LOD) gepubliceerd. Reinier licht toe waarom en hoe het RKD dit doet, maar ook wat de gevolgen hiervan zijn voor het beheer van termen.

Arne Wossink (RKD) vertelt over de Art & Architecture Thesaurus (AAT), de internationale terminologiebron over kunst en architectuur. RKD beheert de Nederlandse vertaling van de AAT. Arne gaat in op de staat van de AAT, hoe je de bron kunt raadplegen en ermee kunt koppelen, maar ook op de rol die erfgoedinstellingen kunnen spelen bij het beheer van de AAT.

Sjors de Valk (NDE) vertelt over het Termennetwerk. Het Termennetwerk is een voorziening die door het NDE ontwikkeld wordt voor erfgoedinstellingen. Met de voorziening kunnen collectiebeheerders termen vinden in allerlei terminologiebronnen – waaronder AAT en RKDartists. Sjors gaat in op de werking van het Termennetwerk en hoe collectiebeheerders het kunnen gaan gebruiken.

Voor wie? 

De bijeenkomst is gericht op beheerders van terminologiebronnen en gebruikers ervan, zoals collectiebeheerders. 

Aanmelden

Aanmelden gaat via de site van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Heb je nog vragen? We horen graag van je via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl

 

 

 

Aanmelden ▶︎< Terug naar agenda

< Terug