Symposium Publieke Informatie Infrastructuur

vr 29 nov

Symposium Publieke Informatie Infrastructuur

Deel dit event:  

vr 29 nov

13:00 - 17:30

Theaterloods, Radio Kootwijk


Wetenschaps- en erfgoedinstellingen richten zich steeds meer op digitale producten en diensten. In verschillende initiatieven bouwen zij mee aan onderdelen van een gemeenschappelijke publieke digitale informatie infrastructuur. Maar hoe robuust zijn die initiatieven eigenlijk? En ligt het ontwikkeltempo van publieke digitale diensten hoog genoeg om de grote spelers op het web bij te houden? Een breed gedragen visie als kader voor zulke initiatieven lijkt te ontbreken. Een gevolg hiervan is dat de publieke digitale infrastructuur kwetsbaar en vaak weinig duurzaam oogt.

Duurzame publieke informatie infrastructuren: nieuwe visies

In april 2019 publiceerde Commons Network de visie “Shared Digital Europe” dat nieuwe kaders voor Europees digitaal beleid schets. Dit visiedocument pleit voor een veelomvattender kader voor een Europees digitaal beleid gericht op een rechtvaardige en democratische digitale omgeving. “Invest in Open Infrastructure” is een vergelijkbaar signaal uit het domein van de wetenschap. Deze visie is opgesteld door Open Infrastructure, een breed gedragen coalitie voor ondersteuning van open wetenschap, onderzoek en educatie.

De rol van wetenschaps- en erfgoedinstellingen

De digitale onderzoeksinfrastructuur CLARIAH en het Netwerk Digitaal Erfgoed zetten in op brede samenwerking rondom publieke, digitale infrastructuren. Maar kunnen we de rol van onze organisaties duidelijker definiëren op basis van dergelijke visies? En wat betekent het voor onze ambities op het gebied van beleid, technologie, organisatie en financiering om een publieke infrastructuur ook in de toekomst te borgen? Tijdens het symposium gaan we hierover met elkaar in gesprek. Drie sprekers geven ieder vanuit hun eigen perspectief, een prikkelende inleiding met stellingen waar het publiek op kan reageren. Sprekers zijn:

  • Sophie Bloemen, mede oprichter en directeur van Commons Network
  • Niels Baas, managing director NLZIET
  • Ingrid Wijk, directeur Universiteitsbibliotheek Maastricht en bestuurslid UKB

We sluiten af met een panelgesprek tussen sprekers en aanwezigen in de zaal.

Meer informatie en inschrijven

We nodigen je graag uit voor dit symposium! Download het hele programma voor meer informatie. Schrijf je in via de website  van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Aanmelden ▶︎< Terug naar agenda

< Terug